Jane Lynch

Geplaatst op woensdag 11 maart 2020 @ 15:23 , 15 keer bekeken

Jane Marie Lynch is bekend als actrice, stemactrice, schrijver, zangeres en comedian en werd geboren op 14 juli 1960 in Evergreen Park Illionois. Haar vader was bankier en haar moeder was secretaresse al was ze altijd huis voor de kinderen . Ze kreeg een katholieke opvoeding die erg streng was in die tijd. Maar ook door dat ze aan haar rechter oor doof is maakte dat ze zich meer dan normaal moest inzetten om nornaal te kunnen praten, gesprekken te volgen en zanglessen te volgen. Door haar geaardheid is ze vermoedelijk ook athiste geworden. Ze begon met acteren in Chicago maar combineerde dit met stand-upp comedy. 
             In 1988 had ze haar eerste film rol te pakken. Hij was niet groot maar in 1993 stond ze maar mooi naast Harrison Ford in The fugitive. In de jaren 90 deed ze ook veel commercials op tv maar dat is was niet echt wat ze wilde en ook de criticie hadden veel kritiek op haar werk. Dus deed ze overdag haar best als stemactrice en in de avond stond ze in comedy clubs zich af te reageren. 
Door vol te houden heeft ze wel een immens cv op tv naast Glee waren daar oa the x files, la law, West Wing, Dawson's vreek, Two and a half men, Boston Legal, L word, Criminal minds, Gilmore Girls, Monk, The King of Queens en Fraisier. In 2008 een jaar voor Glee maakte zij de documentaire Out and Proud in chicago die verhaald over de LGTB's in die stad van 20 van hen die tussen de 30 en 80 jaar oud waren. 
Glee en verder
In 2009 was daar Glee. Hier voor kreeg ze heel goede kritieken als mopperende coach van de cheerleaders, Sue Sylvester. Hiernaast deed ze er nog wel eens wat bij als een keer Saturday Night Live presenteren en stemmen in spreken op Nickelodeon. Verder sprak ze een memoriam uit voor Cory Monteith bij de Emmy's.  In 2017 dook ze op bij The Price is right waar die week bekende mensen mee deden voor een een goed doel. Hoe ver ze is gekomen is niet bekend. En wie goed oplet ziet Jane nog vaak langs komen op tv. 

Naast acteren is ze ook actief voor de LGTB'ers in Amerika. Iets dat nog steeds nodig is.  Zo speelde ze in 2004 in Oh Sister My sister en een ontmoetingscentrum voor homo's en lesbienes in Los Angeles. In 2010 trouwde zij met Lara Embry en is ze een enorme dieren liefhebber. Ze heeft 4 reddingshonden en zet zich in voor PSA, PETA en asiels. Ook sponsort zij er een aantal. In 2014 deed ze mee de de campange van Ban Boss die zich inzetten om voorbeelden te zijn voor meisjes. Dit jaar maakte zij een nieuwe stap. Ze regisseerde een aantal tv reclames. 


Welkom bij Clubs!

Kijk gerust verder op deze club en doe mee.

Wat is dit?


Of maak zelf een Clubs account aan: